divendres, 12 d’abril del 2013

LLUM DE LAVA

Gràcies a un fantàstic llibre d'experiments que Nayara ens va regalar pel seu aniversari, vam trobar aquest interessant experiment que igual pot ser de química que de pressió atmosfèrica o de dissolucions: la llum de lava. El procediment és fàcil però el resultat és espectacular. Alguns xiquets s'han tingut por perquè pensaven que explotarien però finalment han vist que no passava res. 



Si el voleu fer en casa,  només necessiteu una botella d'aigua xicoteta, colorant alimentari líquid, oli d'oliva i una píndola efervescent. Una vegada que teniu els materials, només heu de mesclar un terç d'aigua amb unes gotes de colorant roig; després ompliu amb molt de compte l'oli i comprovareu com no es mesclen (recordeu que son inmiscibles). Per a acabar, fiqueu una píndola efervescent (jo he utilitzat paracetamol, amb les corresponents normes de seguretat). 



L'efecte que produeix és que la píndola allibera un gas que produeix un bambolleig de l'aigua que puja i baixa a través de l'oli. Resumint, una llum de lava. 


Després hem provat a donar-li la volta i els ha assombrat que l'aigua i oli sempre estan en la mateixa possició, a pesar de com estiga la botella. 


A més, la fitxa era molt fàcil però molt representativa d'allò que hem fet. 

Què vos pareix l'experiment? El podreu fer en casa? 

2 comentaris:

  1. Ya hemos repetido el experiment esta mañana ;)

    ResponElimina
  2. No hem pogut repetir l'axperiment, però ja ho farem, el que sí que m'he quedat sorpresa és de que Aitana no haja eixit corrent, el dijous ja hem va dir que ella i Alicia anirien al passadís perquè anaven a fer una bomba i ella tenia por.

    ResponElimina