dimarts, 21 de maig del 2013

ORDENEM I CONTEM AMB ELS DITS

El coneixement dels primers números naturals es manifesta pel conteig. En la nostra vida diària, tot el món sap allò que es contar, però encara als 4 anys hi ha prou xiquets que, de forma natural, pensen que contar és enumerar un darrere de l'altre els números en un ordre que no entenen, sense tindre molt clar què significa açò. Com ja sabeu, al taller de matemàtiques intentem crear situacions fonamentals, jocs i problemes on comptar, i comptar cada vegada millor i en més quantitat, és la solució. Es per això que ja duem unes setmanes treballant dos jocs: el destapat i el dino-tren.


El destapat és un joc de cartes on cada xiquet té 5 cartes de cada pal (de l'1 al 5) que estan ordenades de menor a major i que apareixen tapades. Tirem un dau (on hem tapat el 6) i destapem la carta que es correspon al número que ens ha eixit. El primer que les destapa totes, guanya! Però ací no acaba el joc; després hem de guardar la baralla de forma ordenada. Amb aquest joc treballem aspectes bàsics per al conteig com és reconèixer el número que anterior o posterior a qualsevol altre.




En el taulell del dino-tren, després de tirar durant vàries sessions dos daus de punts, ara tirem dos daus de números (amb el 6 tapat). Això ens obliga a gastar els dits per a sumar i contar. Es divertit veure com alguns es duen el dit al nas, altres a la boca, altres a l'ull o altres directament s'emboliquen  contant els dits amb altres dits (increïblement, s'aclarixen aixina).












La clau: que l'aprenentatge siga motivador.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada