divendres, 10 de maig del 2013

Pintem amb la ciència

En els pròxims experiments estic intentant que els xiquets vegen i comproven com funciona la tensió superficial i que només afecta a "les gotetes de dalt". Avui, a més, hem comprovat de forma molt visual i espectacular com la llet també té aquest principi físic igual que l'aigua. 


El procediment ha sigut el següent: hem posat en plats llet entera i hem afegint col·lorant líquids sense moure'ls. A continuació hem sucat un bastonet de les oïdes en un poquet de sabó de rentar els plats i... màgia: hem fet estrelles i moltes formes que, a més, anaven avançant elles a soles. Açò passa perquè en la llet hi ha aigua i amb el sabó trenquem la tensió superficial d'aquesta. Penseu que aquesta tensió fa que la capa de la superfície de l'aigua es comporte amb una pell, ja que les molécules d'aigua s'atrauen entre si i exercisen una tensió.


Per altre banda, el fet que els colors després es desplacen i es disolguen poquet a poquet sobre la llet és conseqüència de l'efecte del sabó sobre la llet: aquest fa que el greix, l'aigua i la resta de components de la llet es moguen. 


Raül Gascó volia que intentàrem fer l'experiment amb aigua i no ens ha eixit perquè les grases de la llet fa que els colorants queden concentrats, mentres que en l'aigua es dissolen de seguida. 


Ací teniu un video per a que el pogueu fer en casa però vos dic un truc. Si voleu que vos isca una estrella, tireu el colorant un damunt d'un altre. A més, ja vos dic que el colorant no el venen al Mercadona. 

4 comentaris:

  1. A on podem trobar els colorants liquits?
    gracies a este blog q ademes d servir x a saber lo q els nostres fills fan a classe, tambe crec q mos esta servint als papas per a recordar i dependre coses noves

    ResponElimina
  2. En el Másymás els venen, a la part de reposteria

    ResponElimina
  3. ¡¡¡Muy chula la estrella!!! ¿Que artistas esos cientificos! O, quisas es alrevez...

    ResponElimina