dimarts, 21 de gener del 2014

Allà on viuen els monstres


  N'hi han llibres, històries que tenen amagat molt més dallò que mostren en un principi. Sense cap dubte un d'aquests exemples és Allà on viuen els monstres. El va escriure i dibuixar Maurice Sendack allà per l'any 1964 i ens conta d'un xiquet al que han castigat i que escapa cap a una illa plena de monstres que el fan rei fins que ell troba a faltar sa casa. Aquest llibre, molt incorrecte per a l'època, va rebre moltes crítiques per mostrar una història no gens amorosa i què podia donar por; no obstant, l'autor es va defendre reflexionant: els adults són persones que tendeixen a sentimentalitzar la infantessa, a ser sobre protector i a pensar que els llibres per a xiquets s'han d'adaptar als models acceptats de comportament per a xiquets sans, virtuosos, savis i feliços. De totes maneres, avui aquest conte, el qual ens va regalar Alejandro Fernàndez és un clàssic vigent perquè tracta els temors i desitjos de la infantessa en cada monstre: rabietes, por a l'abandonament, lideratge, etc. 


  Per a tractar-lo en classe primer els vaig preguntar si sabien on viuen els monstres. Fixeu-vos en algunes de les respostes:

* Alejandro Fernàndez: en Vilafamés, en les coves, que hi ha mil, com la cova del Borimiri, que és molt fonda i a la què només es pot entrar amb llanterna
*  Héctor: en el bosc (ho he vist en una peli).
* Vicent: m'agradaria que visqueren a la mar. Així em podria banyar amb ells a l'estiu. 
* Raül Arnau: en un bosc de monstres, però en Moncofa no hi ha. 
* Raül Gascó: on hi ha forats. 

  Després de la lectura es van quedar un poquet impactats i vam parlar de les maldats que fèiem, al igual que fa Max al principi. Els més sincers (Héctor, Alejandro F, Aitana), reconeixien que a vegades són ells qui fan maldats; la resta de xiquets afirma amb rotunditat que són els seus germans i cosins els que fan maldats i que ells, mai, mai en sa vida, han fet cap maldat. En aquesta fitxa van haver de dibuixar el rostre de qui fa maldats, escriure el seu nom acusador i anomenar una d'elles. 

         

  La següent sessió va ser prou més divertida perquè després de llegir el conte vam representar-lo. Ens vam pintar la cara i amb uns poquets objectes els monstres, Max, el gos i el vaixell em vam fer passar a mi i a alguns tutors de Primària una estona inoblidable. Després en classe vam parlar dels monstres que ens podien fer por o riure i vam fer aquesta senzilla fitxa de llegir, retallar i apegar. 


  No vos han quedat ganes d'anar allà on viuen els monstres? N'hi ha una pel·lícula, dirigida per Spike Jonze, que adapta fantàsticament l'univers i intenció del llibre, però no és per a xiquets. Ací vos deixe un video d'una adaptació molt antiga de dibuixos. Dona una miqueta de por... a veure si sou valents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada