dimecres, 15 de gener del 2014

PRESSIÓ ATMOSFÈRICA Vs GRAVETAT

  Més d'hora i mitja va durar l'altre dia el taller de científics gràcies a aquestes experiències que venien a aprofundir en el concepte de pressió atmosfèrica enfrontat a una nova força: la gravetat. Alguns d'ells (no m'expliqueu per què) coneixien la paraula; fins i tot tenien la idea de que implicava volar o alguna cosa pareguda. Una vegada explicada de forma lleugera amb l'exemple dels astronautes, vam començar a jugar amb palletes i boles de tres tipus: de ping-pong, de paper i de plastilina. 

  Com podeu veure al següent vídeo, jugàvem a passar-nos les pilotes bufant a través de la palleta i vam comprovar com, quan més pesada era, més ens costava moure-la, o no arribava tan lluny o inclús (en el cas de la plastilina) necessitàvem bufar tres xiquets a l'hora o fer-la més xicoteta. Fixeu-vos en la meravellosa rialla de Daniel.   


  A continuació vam fer un aparell amb una palleta i un tros d'ouera per tal de fer volar la pilota de ping-pong que aguantara a l'aire uns segons. Quan els vaig plantejar el repte, Alicia, què es recordava de la sessió anterior amb l'embut, estava convençuda que no podia aconseguir-lo perquè amb l'embut no havíem pogut per culpa de la pressió atmosfèrica. No obstant, alguns xiquets sí que van poder i van comprovar que una columna d'aire (l'aire en moviment) pot mantenir objectes en suspensió i vèncer la força de la gravetat (si l'objecte és lleuger). Dani Cardona va deduir de forma correcta que amb l'embut no podíem perquè el forat de l'embut era més gran que el de l'ouera. Evidentment no vam poder fer volar la bola de paper ni la de plastilina, però de totes maneres els nostres pulmons no tenen la suficient força per a aguantar la pilota molt de temps. Per això, tenia un as en la màniga: assecadors. 

                                  


  Ens ho vam passar dallò més bé intentant lluitant contra la força de la gravetat aprofitat la força de l'aire. Va quedar demostrar com la potència que li donàvem a l'assecador o el pes de la pilota (ping-pong o paper) influïa de forma directa en l'altura que aconseguia aquesta. La major altura la va aconseguir un globus (una gran idea de Jordi). 

  Tot va quedar reflectit i resumit en aquesta senzilla fitxa. 

 
Els pares no hem podeu que aquest experiment no és senzill i divertit de fer en casa! Els meus xiquets es queixen prou que no els deixeu fer res. 

2 comentaris:

  1. Lo del niño que se queja de no poder hacer experimentos en casa me sueña :p
    Quedamos un poco justo de tiempo pero es verdad que se puede reproducir ll experiment con el secador mur sencillamente, esta tarde misma lo hacemos con Lucas.

    ResponElimina