divendres, 7 de febrer del 2014

ELECTROSTÀ.. QUÈ?

  - Vos presente a Electrostàtica!
  - Electrosta... què?
  - Electrostàtica.
  - I ixa qui és?
  - Una xiqueta, que li va passar una vegada una cosa increïble. Escolteu la seva història.

Evidentment, no podia explicar als xiquets que l'electrostàtica és la rama de la física que estudia els efectes mutus que es produixen entre els coses amb conseqüència de la seva carga elèctrica. És per això que va fer acte de presència aquesta xiqueta amb globus, filla d'un globotaire, que té un gran problema de polls i de tant de rascar-se amb els globus al cap... al final li pasen coses increïbles què al final tenen solució. Ja vos inclouré el conte sencer més endavant perquè ara vulc centrar-me en com de bé s'ho van passar els xiquets experimentant amb els efectes de la càrrega per fricció; en aquesta es transfereixen gran quantitat d'electrons perquè la fricció augmenta el contacte d'un material amb un altre. En el nostre cas, ens vam rascar el cap amb globus i van comprovar els efectes d'açò en tres fases.

Primer, evidentment, vam comprovar com els pels del monyo se n'anaven darrere del globus. Això passa perquè al fregar el globus amb el cabell, aquest cedeix electrons al globus. En aquest procés el globus queda carregat negativament ja que ha guanyat electrons i, pel contrari, el cabell, al cedir electrons queda carregat positivament. Aleshores, com els pols oposats s'atrauen, els globus i el cabell fan el mateix. Als xiquets li vaig intentant explicar dibuixar electrons i protons.  


   Els següent experiment va ser més divertit encara. Vaig penjar tots els globus al sostre només amb electricitat estàtica hi havien de separar els protons i electrons que s'atraien en el sostre i en el globus; es a dir, havien de baixar-los. Bufant molt al final ho vam aconseguir. 


  I ja per a acabar, havien de mostrar certa habilitat per a pegar a les parets els globus. Alguns d'ells es van desesperar perquè no podien; el truc és arrimar a la paret la part del globus que has fregat al teu cap.

                            

  Després, com no, calia fer la fitxa adient per a poder comprovar si havien entès tot allò que havien treballat i treure les conclusions adients. 


  Els xiquets es van dur el globus perquè es van portar molt bé. Ara falta saber si ja ho han fet en casa... De segur que sí!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada