dimecres, 12 de març del 2014

LA PAPERERA DE... PERDÓ: LA GÀBIA DE FARADAY

  L'efecte que es coneix amb el nom d'aquesta gàbia és un efecte provocat en el camp electromagnètic a l'interior d'un conductor en equilibri que siga neutre, de pas anul·lant l'efecte dels camps externs. Açò, que no entenc massa bé, es tradueix en que, per exemple, l'electrostàtica que generem amb un globus i que atrau diverses coses molt lleugeres es neutralitze. Si vos recordeu de l'experiment de la doble bombolla (alguns xiquets sí que ho feien), la bombolla exterior era atraiguda pel globus però la interior no, degut que, com ells diuen, s'ha creat una barrera.


   Nosaltres ens hem hagut de conformar amb una versió més senzilla de l'experiment, però igualment vàlida. 

                      

  Aquest efecte de la gàbia de Faraday l'hem aplicat amb uns ninots de paper, que ballen fantàsticament quan li arrimen el globus i poden volar i tot; si repetim l'experiment col·locant el ninot en una gàbia metàl·lica (no ha d'estar pintada), veiem que no apareix aquesta força d'atracció i el ninot no es mou. 
                       
                              

  La mecànica de la sessió la vam canviar un poc degut a què primer els vaig ensenyar diversos vídeos i fotos amb l'experiment més increïble per a fer, però que és massa perillós. Vam estar hora i mitja gaudint amb aquesta experiència i no ens va donar temps a fer la fitxa, però tranquils que la recuperarem avui.  


  No podeu dir-me que aquest experiment no el podeu fer en casa. No embruta i és molt divertit i senzill. Ànim. 

                                

  D'aquesta manera donem per finalitzat el bloc d'electrostàtica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada