dilluns, 7 d’abril del 2014

ESCULTURES DE FILFERRO


  Aquestes escultures abstractes que avui hem estudiat al taller de plàstica són de les primeres que va fer Calder a la seva joventut. Totes elles tenen el seu orígen en el moment que el jove artista, en París, comença a doblegar filferros mesclant-los amb trossos de tela i de fusta. Més tard, el filferro li va permetre donar importància a la línia com a traç bàsic i únic per a transmetre mitjançant l'escultutura. Els xiquets s'han quedat prou sorpresos al veure aquestes composicions i de seguida s'han començat a preguntar com es fa això. A més hem tingut la gran sort que Alba ens duguera l'adaptació d'una escultura calderiana que ha fet amb l'ajuda de son tio, constructor de falles i el qual ja ens ha fet alguna aportació anterior a l'aula. Espectacular! No només per la vistositat sinó perquè ens ha servit per a comprovar com a molt poquets elements podem fer una dona (pel llavis) què, segons Jordi, està calba. Gràcies al tio d'Alba.  



  Una vegada que ens quedat admirats per l'obra de Calder, ens tocava a nosaltres fer una escultura utilitzant neteja-pipes i alguns elements adicionals per a crear una figura a la qual cadascú ha titulat d'una manera diferent.  

  Per a fer-ho hem utilitzat dos peces de neteja-pipes (un d'ells partit en dos trossos). Amb el més llarg hem fet el cap i amb els altres dos braços, mans cames i peus. Tot açò ho hem col·locat amb compte en un tros de plastilina gruixut; d'aquesta manera hem parlat de l'equilibri necessari per a que la figura quedara alçada). I ja per a acabar, l'hem decorat posant-li cors i palets de gelats a la plastilina i un gran ull doble al cap. L'efecte que produeix el resultat de tot açò ha encisat als xiquets, i a mi també, la veritat. A més, amb la correcta pauta, pràcticament no han necessitat ajuda.



  Per a finalitzar, els xiquets han realitzat un dibuix per tal d'ubicar l'escultura i donar-li. Alguns, com Daniel Escudero, han vist un lluitador i l'han dibuixat en un ring; o Eva Franch en un jardí tallant les flors; o Lucia en un parc jugant; o Raül Gascó un pescador. 


  Cal dir que aquesta activitat ha estat inspirada en una entrada del fantàstic blog Un polsim de sal. Ens ha agradat tant l'experiència que anem a buscar nous recursos per tal de fer escultures per a emular al genial Alexander Calder. 


Molt bé Galls!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada