dimecres, 9 d’abril del 2014

SUDOKUS I LÒGICA ESPACIAL

  Les pròximes sessions del nostre taller de matemàtiques les anem a dedicar a treballar la lògica i les qualitats i la geometria, ja que la numeració i el càlcul el duem prou avançat. 
  
  Buscant per Dideco material matemàtic vaig descobrir dos jocs fantàstics: un Sudoku d'animals i el Colour-code. 



  Ensenyar als xiquets a jugar al Sudoku estimula i potencia les habilitats matemàtiques de lògica i pensament crític. Ja sabeu que és un puzle on el jugador ha de completar una quadrícula de 9 ce·les d'ample per 9 de llarg que contenen sub-taules de 3x3 denominades caixes. L'objectiu és omplir les cel·les que estan buides amb un número a cadascuna d'elles sense que es puguen repetir en cada fila o columna. Nosaltres hem començat amb les de 4x4 (ja és prou) i amb representacions d'animals. Al treballar-ho amb els meus alumnes, de forma molt bàsica i ajudats pel mestre, he observat com alguns han anat creant estratègies per a fer patrons i probabilitats (lògica en estat pur). Però a més hem treballat les resolucions espacials, ja que els xiquets havien de mirar totes les files, les columnes i les caixes i identificar la interrelació entre tots els elements al mateix temps. Un bon exercici que podeu treballar-lo des de casa; això si, amb ajuda i adaptant-lo al seu nivell. Hi ha molts recursos a la xarxa per a treballar-ho i en diverses tendes trobareu també jocs com el que tenim a l'aula.  





  A més, el Colour-code també vos l'aconselle per a treballar la lògica i, més concretament, la lògica espacial. La mecànica del joc és molt senzilla. Es poden formar 100 figures superposant peces de diferents colors, formes i la mateixa grandària, que s'han de col·locar en un suport. Les figures estan ordenades per nivells en una llibreta que s'adjunta al joc. Jo en classe el treballe per parelles en xicotet grup. De moment anem pel nivell 27 i ara hem de superposar ja 3 peces. Imagineu tots els continguts lògic-matemàtics i espacials que abastem quan treballem aquest joc a l'aula. 


  Però és que a més, estem introduint ja puzles de 54 peces! En aquest cas es tracta d'un de pirates que va regalar Alícia per al seu aniversari.


  Però que sabuts que són i què fàcil és fer que disfruten aprenent!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada