dilluns, 16 de juny del 2014

Sabons de canella i poma: química pura

  Ara que ja ha passat la graduació, vos puc narrar una de les últimes sessions dels taller de ciència, a la qual vam fer sabons de canella i poma. Són molt fàcils i econòmics de fer i els podeu fer en casa amb facilitat. 



  Existeix la recepta clàssica del sabó de tota la vida, amb oli reciclat i sosa caustica, però degut a la perillositat d'aquest últim material, aquesta recepta és prou millor, i a més els ingredients són prou fàcils d'aconseguir. Per a fer els sabons necessiteu: 

  1. Glicerina neutra sòlida. 
  2. Colorant alimentari líquid.
  3. Aroma líquid o essència concentrada. 
  4. Motlles. 
  5. Microones i un recipient que pugueu ficar a dins sense problemes. 
  6. Palets de fusta llargs. 
  7. Glicerina líquida o vaselina. 

Fixeu-vos com ho vam fer:

1. Tallem el bloc de glicerina d'un kilo en quatre parts per tal que càpiga en el recipient per a microones i el col·loquem al microones, on cal que estiga entre dos i tres minuts (vigileu perquè ha de tornar-se líquid però no cal que bullisca molt.

 


2. Mentrestant, unteu de glicerina líquida o vaselina el motlle on aneu a col·locar els sabons. Si són de silicona amb un poquet n'hi ha prou.

                 
3. Una vegada que s'ha tornat líquida la glicerina, afegiu amb compte unes gotetes de l'aroma escollit. Nosaltres vam col·locar poma i canella i en alguns casos ho vam mesclar. El resultat és embriagador. 


4. Afegiu amb el palet les gotes de colorant que considereu precís. Podeu mesclar tot el que vulgueu, però penseu que si la glicerina és transparent i fiqueu massa colorant, el sabó es tornarà opac. 



5. En uns quants minuts podreu desemmotllar-lo perquè ja s'haurà tornat sòlid una altra vegada. Nosaltres vam fer un paquet amb els sabonets resultants i els xiquets li van regalar als pares a la seva graduació. Encara no m'ha comentat ningú si l'ha utilitzat. A mi em donaria un poquet de llàstima.


  Com en tot el que fem a la classe, com no, necessitem fer una fitxa per a reflectir el procediment seguir. 


I ara, a fer sabons tot el món!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada